05_banner

Izročilo labirintov

Starodavni evropski labirinti

Za najstarejšo najdeno predstavitev labirinta velja stela iz Pilosa, najdena v ostankih mikenske palače iz leta 1200 pr. Kr. Upodobitev labirinta in lovcev na bojevnike v jami Val Camonica v Italiji je verjetno veliko starejša, prav tako labirinti, vklesani v skalo v mestu Pontevedra v Španiji. Zelo zanimiv je podzemni kompleks Hypogeum Hal Saflieni na Malti, zgrajen na treh nivojih kot labirint in velja za približno šest tisoč let starega.

Kamniti labirinti v Skandinaviji

Številni labirinti so bili narejeni na tleh z zloženimi kamni in to po celotnem starem germanskem območju. Ta tip se imenuje baltski, ker je v državah ob Baltiku več kot petsto primerov – od Rusije, preko Estonije do Norveške, Švedske in Finske. Najlepše primerke najdemo na Gotlandu na Švedskem in v Zaiatskem v Rusiji. Ker se nenehno obnavljajo, je težko določiti njihovo starost. Verjetno so igrali ritualno vlogo v stari germanski religiji.

Labirinti na ozemlju Velike Britanije

Na območju Irske so našli številne labirinte, ki so povezani s keltskimi koreninami. Za najstarejšega velja hollywoodski kamen z vrezanim klasičnim labirintom s sedmimi krogi. Zelo zanimiv je mistični hrib Tor v bližini Glastonburyja, na katerem je vklesana stopničasta spirala, ki se kot tridimenzionalna različica labirinta vzpenja na vrh hriba. V skalni dolini v Cornwallu je tudi čudovit labirint, vklesan v skalo, pa tudi v Achnabrecku na Škotskem in v Knowthu na Irskem, da izpostavimo le nekaj najbolj znanih.